Inspiratie: Wat is geweldloze communicatie?

blogpost image

“Geweld is een tragische uiting van onvervulde behoeftes”, uitspraak van Marshall Rosenberg. Geweldloze of Compassievolle communicatie is een proces dat ons helpt om ons meer te verbinden met ons authentieke zelf en met anderen. Het gedachtegoed helpt mij in het praktiseren van een liefdevolle leefwijze. Om werkelijk in contact te zijn met mijn gevoelens en behoeftes en zo te zijn met en voor anderen.

Geweldloze of Compassievolle communicatie is een proces dat ons helpt om ons meer te verbinden met ons authentieke zelf en met anderen. Het gedachtegoed helpt mij in het praktiseren van een liefdevolle leefwijze. Om werkelijk in contact te zijn met mijn gevoelens en behoeftes en zo te zijn met en voor anderen. Geweldloze Communicatie is een vorm van communiceren, waarbij je zowel jezelf als de ander geen geweld aan doet. Het gaat hier niet om fysiek geweld, maar om het geweld dat je de ander aandoet door te oordelen. Of jezelf, door jouw eigen behoefte te verstoppen, omdat je de ander tevreden wilt stellen of niet wil kwetsen bijvoorbeeld. Andere termen die ook wel gebruikt worden, zijn verbindend communiceren of compassievolle communicatie.

De grondlegger van het gedachtegoed en communicatiemodel GC is Marshall Rosenberg. In het filmpje hieronder geeft hij een demonstratie van het proces van GC.

youtube | Marshall Rosenberg | demonstratie proces van geweldloze communicatie

Communiceren van hart tot hart
Het communicatiemodel dat de basis vormt van Geweldloze Communicatie is een praktisch toepasbaar hulpmiddel om de verbinding met jezelf aan te gaan. Om jezelf en als je wilt ook de ander empathie te geven. Zo kun je diepgaand en betekenisvol contact en verbinding ervaren met de ander. Deze wijze van communiceren, is levensverrijkend!

Centraal in het communicatiemodel, staat "wat speelt er in mij?, wat speelt er in jou? en hoe kunnen wij samen het leven mooier maken?" Marshall Rosenberg: "

youtube | Vulnerable honesty | Yoram Mosenzon | TEDxAmsterdamED

Over Marshall Rosenberg
Sinds zijn jeugd heeft Marshall Rosenberg antwoord gezocht op twee fundamentele vragen: Als wij mensen elkaar zo graag ondersteunen en voor elkaar zorgen, hoe komt het dan dat we tegelijkertijd zoveel geweld en lijden creëren in onze interacties, zelfs met de mensen waar we van houden? En aan de andere kant, hoe kan het dat sommige mensen in staat zijn om mededogend te blijven, zelfs onder de meest verschrikkelijke en gewelddadige omstandigheden? Op basis van de antwoorden die hij vond op deze twee vragen heeft Marshall Rosenberg Geweldloze Communicatie ontwikkeld. Dit is een alternatieve wijze van denken, spreken en gebruik van macht die behoorlijk verschilt van hoe de meeste mensen op deze wereld geleerd is om te communiceren en interacties aan te gaan.

In 1984 heeft Marshall het ‘Center for Nonviolent Communication (CNVC)’ opgericht dat de volgende visie heeft: “een wereld waarin alle mensen hun behoeftes op vreedzame wijze vervullen en hun conflicten op vreedzame wijze oplossen.“

Voor meer informatie over Geweldloze Communicatie, zie CNVC

Voor tekst en uitleg van Wikipedia over Geweldloze Communicatie, zie Over Geweldloze Communicatie, van wikipedia