Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding

blogpost image
Afscheid nemen als de dood nabij is
U of jij weet dat het einde van uw of jouw aardse leven nabij is. Het moment van afscheid nemen komt nabij. Afscheid nemen van het leven, afscheid nemen van degenen die u lief heeft en bij wie u geliefd bent. Terugblikkend op wat geweest is, een leven vol ervaringen, dierbare en soms ook pijnlijke herinneringen en betekenisvolle momenten in uw leven. Onderweg naar het onbekende.

Afscheid nemen kent vele facetten. Veelal roept het diverse, intense gevoelens en emoties op. Prettige gevoelens en waardevolle herinneringen die u koestert. Soms echter ook onprettige gevoelens, zoals angst, schuld of schaamte. De periode voorafgaand aan het levenseinde, wordt vaak bewust beleefd. Naast een diversiteit van emoties kan het ook zo zijn dat u geconfronteerd wordt met de nodige vragen en twijfels. Juist dan is het fijn als u kunt praten met een “buitenstaander”. Dat u zonder terughoudendheid of rekening te hoeven houden met de ander, kunt delen en uiten wat u ten diepste raakt en wat u bezig houdt. Dat u uw onrust kwijt kan en stap voor stap kunt loslaten om ruimte te maken voor vrede en innerlijke rust.

Wanneer u kiest voor stervensbegeleiding, kunt u een open oor en warm hart verwachten. In de stervensbegeleiding wordt u gehoord. Open en zonder oordelen wordt er aandachtig naar uw verhaal geluisterd. U krijgt alle ruimte en empathie. Wanneer we met elkaar spreken over datgene wat voor u zo belangrijk is en wat u koestert, wordt vaak ook zichtbaar welke waarden u mee wilt geven.

De stervensbegeleider is tevens degene die, op verzoek van u of uw familie, de toespraak kan houden tijdens de afscheidsplechtigheid of als uitvaartleider de gehele dienst kan leiden. Op basis van ons gesprek of de gevoerde gesprekken, krijgt uw afscheidsplechtigheid een uniek en persoonlijk karakter waarbij u volop tot uw recht komt.

De stervensbegeleiding kan bestaan uit één of meerdere persoonlijke gesprekken. Mocht u behoefte hebben aan begeleiding in de laatste fase van uw leven, neemt u dan gerust contact op. U kunt mij telefonisch bereiken op 06-2497 2611. Wanneer u liever teruggebeld wordt, vul dan het contactformulier in.